Baltisaksa kulinaaria

Baltisaksa toidupärand on osa Eesti kultuurist. Kuid mida me sellest teame? Projektis avaneme kulinaarses rännakus baltisaksa omailmasid, majanduslike võrgustike ja toidukultuurilisi praktikaid. Kes sõi kellega, millal, kus ja kuidas? Kes kokkas, kes valis retsepte, kust tulid toorained ja mida üldiselt teati tervislikust toitumisest? Ise kätt külge pannes taasavastame baltisaksa toidukultuuri sügavusi ja muutusi võrreldes retsepte ja toidutegemise kirjeldusi kolmest erinevast ajastust.

Projekti eesmärk

Projekti esimene eesmärk on defineerida grupis selgelt ajastut, mille toidukultuuri uurima hakatakse. Edasi püüame grupitöös luua ülevaate selle ajastu toidu- ja lauakommetest, majanduslikest võrgustikest, maitse eelistustest, köögi tehnoloogiast ja sümboolsest hierarhiast. Oma oskuste järgi otsime kättesaadavaid allikaid, moodustame nende järgi näidismenüüd, mille reaalselt ka teeme (kasvõi osaliselt) kriitiliselt interpreteerides tehtud valikuid. Lõpetame ühise baltisaksa banketiga, millele lisame võimalusel ka kohase muusika ja lauakujunduse. Samas tunnetame ajaloolise toidukultuuri taaslavastamise piire ja arutleme nende üle. Banketi ajal serveeritakse toite koos teadusliku etteastega, milles selgitatakse tausta ja metoodilisi ja praktilisi valikuid tehtud töös. See osa toimub publiku ees. 

 

Projekt teostub koostöös Padise kloostri ja mõisaga.

Juhendaja(d)

UP

Ulrike Plath

plath@tlu.ee

MS

Maris Saagpakk

saagpakk@tlu.ee

Projekti liikmed

K
Kristel
J
Jaanus
P
Piret
E
Elina
K
Kaspar
H
Heilika
C
Carl-Christer
R
Risto-Pearu
P
Piret
K
Ken
M
Maia
Euroopa nüüdiskeeled ja kultuurid (2)
Andragoogika (1)
Euroopa nüüdiskeeled ja kultuurid (1)
Antropoloogia (1)
Haldus- ja ärikorraldus (1)
Nüüdiskultuur (1)
Ajalugu (1)
Ajalugu (3)