Pruulitud ELU - kolmas laar: meistrid, tehnoloogiad ja kultuur 19. sajandi lõpus

Traditsiooniliste toiduainete ja -valmistamismeetodite taasavastamine on moes. Sellest annavad tunnistust arvukad ettevõtted, mis defineerivad oma tegevust läbi seletamatu maagilise sõna „käsitöö“. Pruulitud ELU on projekt, mis vaatleb üht traditsioonilise toiduainetöötlemise meetodit ehk pruulimist ja sellega seotud muid käsitöölisi oskusi. Projektiga tahame kokku viia ülikooli teadusekspertiisi, praktiseeriva pruulikoja kogemust ning pärandtehnoloogia: traditsiooniliste puust pruulimisnõude valmistamise oskused. Pruulitud ELU - kolmas laar on kaasanud koostööpartneritena Humalakoja ning TÜ Viljandi Kultuuriakadeemia.

The aim of the project

Projektis uurime sel korral 19. sajandi lõpus, 20. sajandi alguses levinud koduse õlle pruulimisega seotud tehnoloogiaid ja traditsioone. Uurime, millised on säilinud kirjalikud allikad õllepruulimise tehnoloogiast, ja millised on olnud muud õpetused, oskused ja traditsioonid õlleteo ümber. Vaatleme mitte ainult pruulimist endast, vaid ka õlleteoga seotud traditsioonilisi anumaid ja nende valmistamist ning uurime õllega seotud rahvuslikke ja rahvusüleseid traditsioone. 

Laiemaks uurimisprobleemiks on küsimus, kas ja millise määrani on võimalik minevikku - antud juhul siis vanu retsepte ja vanu tehnoloogiaid - taasluua? Ajaloo taasloomiskatseil puututakse autentsusküsimusega ikka ja jälle kokku. Kuidas leida endisaegseid tooraineid või millega neid asendada? Kas ja kuidas muuta vanu maitseid tänapäeval aktsepteeritavaks? Kuidas luua legend vanale või vanast, mis võiks „müüa“ ka laiemale tänasele publikule?

Anname osalejatele võimaluse kogeda ajaloolise uurimustöö läbiviimist, spetsiifiliste tekstide ja esemete leidmist ning tulemuste rakendamist praktikas. Läbi praktilise tegevuse jõuame omakorda tagasi teoreetiliste probleemide juurde.

 

Supervisor(s)

UP

Ulrike Plath

plath@tlu.ee

KV

Kaarel Vanamölder

lambert@tlu.ee

Co-supervisor(s)

KT

Kadri Tüür

tyyr@tlu.ee

#ajalugu #käsitöö #teaduse rakendamine

Project members

M
Margot
H
Helery
K
Karmen
S
Stefan
A
Allan
K
Killu
A
August
I
Ivan
M
Marten
E
Endel
T
Tuuli-Maria
R
Riho
S
Sten Erik
R
Rauno
E
Eliise
J
Juka
S
Sten Magnus
Education (1)
History (3)
History (1)
Organizational Behavior (1)
Education (2)
Contemporary Media (1)
Education (1)
Psychology (2)
Biology (with Minor Field of Study) (1)
Anthropology (1)

Project materials

Pruulitud ELU esitlus.pptx (6.67 MB) Esitlus