Pruulitud ELU – teine laar

Traditsiooniliste toiduainete ja -valmistamismeetodite taasavastamine on moes. Sellest annavad tunnistust arvukad ettevõtted, mis defineerivad oma tegevust läbi seletamatu maagilise sõna „käsitöö“. Pruulitud ELU on projekt, mis vaatleb üht traditsioonilise toiduainetöötlemise meetodit ehk pruulimist. Projektiga tahame kokku viia ülikooli teadusekspertiisi ja praktiseeriva pruulikoja kogemused.

The aim of the project

Projektis uurime sel korral, kas on võimalik pruulida teaduslikul eesmärgil õlut, mille põhiliste koostisosade (linnased, pärm, humal) omadused vastaksid võimalikult täpselt 18. ja 19. sajandil kasutatule?

Laiemaks uurimisprobleemiks on küsimus, kas ja millise määrani on võimalik minevikku, antud juhul siis vanu retsepte ja vanu tehnoloogiaid, taasluua? Ajaloo taasloomiskatseil puututakse autentsusküsimusega ikka ja jälle kokku. Kuidas leida endisaegseid tooraineid või millega neid asendada? Kas ja kuidas muuta vanu maitseid tänapäeval aktsepteeritavaks? Kuidas luua legend vanale või vanast, mis võiks „müüa“ ka laiemale tänasele publikule?

Anname osalejatele võimaluse kogeda ajaloolise uurimustöö läbiviimist, spetsiifiliste tekstide tõlkimist ning tulemuste rakendamist praktikas. Läbi praktilise tegevuse jõuame omakorda tagasi teoreetiliste probleemide juurde.

Supervisor(s)

KV

Kaarel Vanamölder

lambert@tlu.ee

UP

Ulrike Plath

plath@tlu.ee

Co-supervisor(s)

RT

Rando Tuvikene

rantuv@tlu.ee

MS

Maris Saagpakk

saagpakk@tlu.ee

#toidukultuur #mineviku taasloomine #pruulimine #toidukeemia #töö kirjalike allikatega #spetsiifiliste tekstide tõlkimine #botaanika #turundus

Group members

C
Carl Eric
J
Johann-Mattias
H
Hendrik Johannes
K
Kirill
D
Daisy Maryjane
History (2)
Biology (with Minor Field of Study) (1)
Group 1

Group members

R
Richard
J
Janar
K
Kaisa
T
Triin
K
Karmen
J
Jaago-Mait
History (2)
Advertising and Public Relations (1)
Group 2

Group members

M
Marju
M
Marek
E
Eva
History (1)
Digital Learning Games (1)
Group 3