Tõde, ilu, õiglus, headus – millised väärtused aitavad meil jääda iseendaks?

Elufilosoofilise ja ontoloogilise suunaga uurimisprojekt võtab vaatluse alla üksikisikule ja ühiskonnale olulised üldinimlikud ja ühiskondlikud väärtused. Väärtuste ELU suunab projektiga liituvaid üliõpilasti mõtestama ning arutlema isiklikus väärtuspildis sisalduva üle ja analüüsima sotsiaalselt aktsepteeritavaid väärtusi. Projekt toetub arusaamale, et inimeste väärtused on seotud moraaliga ja toetuvad moraalile, sest inimese tähendusväljas, suhtlemises, käitumises peegeldub maailmavaade.

Projekti eesmärk

Projekti üldiseks eesmärgiks on analüüsida ja kirjeldada, millised on tänases tegelikkuses uuritavate poolt tajutud olulisimad a) inimeste tegemisi ja valikuid suunavad ja b) ühiskondlikke arenguid suunavad väärtused ning kas ja kuidas on kaardistatud väärtused seotud tänases ühiskondlikus elus tajutavate kriisidega?

Uurimisrühm hakkab otsima vastuseid uurimisküsimustele:

  • Kas ja kuivõrd erinevad inimeste eneste individuaalses elus oluliseks loetud väärtused ühiskonna tasandil oluliseks loetud väärtustest?
  • Millised on projektis osalejate eneste jaoks kolm kõige olulisemat väärtust, milline ja miks just selline on nende väärtuste käekäik ja väljavaated tänases ühiskonnas?
  • Kas inimeste isiklikud väärtused ja arusaamad tõesest ning õigest langevad kokku sellega, mida kogetakse avalikus ruumis? 
  • Milliste uuritavate vaates oluliste väärtuste puudumist või vähesust on ühiskonnas tajuda? Kuidas see asjaolu seondub tänaste kriisidega?

Juhendaja(d)

KM

Kristi Mets-Alunurm

kristime@tlu.ee

Kaasjuhendaja(d)

TK

Tiiu Kuurme

kuurmet@tlu.ee

Projekti liikmed

A
Annely
E
Ester
P
Piret
V
Vanessa Karmel
M
Marliis
R
Rando
S
Sandra
L
Laima
D
Darja
J
Janete
K
Kirke
M
Melani
Sotsiaaltöö (2)
Andragoogika (1)
Euroopa nüüdiskeeled ja kultuurid (2)
Aasia uuringud (1)
Hariduse juhtimine (1)
Kunstiteraapiad (1)
Psühholoogia (1)
Euroopa nüüdiskeeled ja kultuurid (2)
Matemaatika, majandusmatemaatika ja andmeanalüüs (1)

Projekti materjalid